Καταρράκτης
Τι είναι ο καταρράκτης;
Η θόλωση του κρυσταλλοειδή φακού του ματιού ονομάζεται καταρράκτης.
Ο κρυσταλλοειδής φακός βρίσκεται πίσω από την ίριδα και χρησιμεύει για την εστίαση των ακτίνων του φωτός επάνω στον αμφιβληστροειδή. Όσο μεγαλύτερη είναι η θόλωση του φακού, τόσο περισσότερο μειώνεται η ποσότητα και η ποιότητα της όρασης.
Σε ποια ηλικία εμφανίζεται ο καταρράκτης;
Ο καταρράκτης παρουσιάζεται σε άτομα άνω των 60 ετών (ηλικιακός).
Εκτός από τον καταρράκτη σχετιζόμενο με την ηλικία υπάρχουν και άλλα είδη καταρράκτη όπως:
Ο συγγενής καταρράκτης ( από ερυθρά, τοξοπλάσμωση)
Ο τραυματικός καταρράκτης ( μετά από τραύμα του βολβού)
Ο παθολογικός καταρράκτης ( σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη)
Ο φαρμακευτικός καταρράκτης (μετά τη χρήση κορτιζόνης)
Ο μετεγχειρητικός καταρράκτης
Συμπτώματα του καταρράκτη
Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι η προοδευτική μείωση της όρασης, η μεταβολή της αντίληψης των χρωμάτων και η φωτοευαισθησία. Στα αρχικά στάδια εμφάνισης του καταρράκτη η αποκατάσταση της όρασης είναι εφικτή με διορθωτικά γυαλιά. Σε προχωρημένα στάδια η αποκατάσταση επιτυγχάνεται με τη χειρουργική αφαίρεση και την τοποθέτηση ενδοφακού.
Αντιμετώπιση του καταρράκτη
Η απόφαση για χειρουργική θεραπεία πρέπει να λαμβάνεται όταν η μείωση της όρασης οδηγεί σε προβλήματα στο διάβασμα, στην μακρινή όραση, στην οδήγηση. Δεν είναι αλήθεια ότι η αντιμετώπιση του καταρράκτη πρέπει να γίνεται όταν είναι «ώριμος». Με τις νέες χειρουργικές τεχνικές ( φακοθρυψία ) η απόφαση για επέμβαση πρέπει να λαμβάνεται πιο νωρίς.
Ποια τα πλεονεκτήματα των νέων χειρουργικών τεχνικών
Η τεχνική αφαίρεσης του καταρράκτη από μικρή τομή προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Ο χρόνος επέμβασης είναι μικρός. Η αναισθησία είναι τοπική. Η χειρουργική τομή είναι μικρή και δεν χρησιμοποιούνται ράμματα. Η μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι γρήγορη. Η ανάκτηση της όρασης είναι γρήγορη.
Δευτερογενής καταρράκτης ή θόλωση του οπισθίου περιφακίου
Ο δευτερογενής καταρράκτης είναι η μετανάστευση μικροσκοπικών κυττάρων επάνω στο οπίσθιο περιφάκιο (οπίσθια πλευρά του σάκου όπου τοποθετείται ο ενδοφακός) και οδηγεί στη θόλωσή του. Αυτό οδηγεί στη μείωση της όρασης. Συνήθως συμβαίνει στο 10% των χειρουργημένων οφθαλμών. Η αποκατάσταση της όρασης επιτυγχάνεται με ειδικό Laser (YAG Laser) και ανοίγοντας μια οπή αποκαθίσταται η όραση. Το Laser είναι ανώδυνο και διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά.