Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
clinic@qodeinteractive.com

Related Posts

Title Image

Blog

Κερατόκωνος

Τι είναι ο κερατόκωνος;

Ο κερατόκωνος είναι μία μη φλεγμονώδης εκτασία του κερατοειδή η οποία συνοδεύεται από ασύμετρη λέπτυνση και οδηγεί σε προοδευτική παραμόρφωση του σχήματος του κερατοειδή. Το σχήμα από σχεδόν σφαιρικό μετατρέπεται σε κωνικό, με επακόλουθο την αλλαγή της δομής του συγκεκριμμένου ιστού,την εμφάνιση οπτικών ανωμαλιών του οφθαλμού (εκτροπές υψηλής τάξης) και τη σοβαρή μείωση της όρασης. Σε προχωρημένα στάδια παρατηρείται ουλοποίηση και θολερότητα στην περιοχή του κώνου.

keratoconus-scar  keratoconus-advanced

Εμφάνιση και εξέλιξη

Εμφανίζεται συνήθως στην εφηβική ηλικία μεταξύ 12-15 ετών και προσβάλλει σε διαφορετικό χρόνο τους δύο οφθαλμούς. Σύμφωνα με παγκόσμια στοιχεία 1 στους 2.000 – 2.500 κατοίκους του γενικού πληθυσμού πάσχει από την ασθένεια.

keratoconus-1 keratoconus-2

Ποια είναι τα συμπτώματα; 

Τα αρχικά συμπτώματα είναι:

1. Αύξηση της μυωπίας και του αστιγματισμού

2. Συχνή αλλαγή γυαλιών

3. Φωτοευαισθησία

4. Ερεθισμός των ματιών 

Η μείωση της όρασης είναι διαφορετική σε κάθε ασθενή. Στην εφηβεία η εξέλιξη της νόσου είναι γρήγορη και σταδιακά επιβραδύνεται. Κατά την εξέλιξη της πάθησης σε πιο προχωρημένα στάδια εμφανίζονται και πρόσθετα συμπτώματα όπως:

5. Μείωση της οπτικής οξύτητας, ιδιαίτερα τη νύχτα

6.Παραμόρφωση της όρασης

7.Πολλαπλά είδωλα

8. Κεφαλαλγία και οφθαλμικό άλγος

Στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών ο κερατόκωνος σταθεροποιείται στην ηλικία των 35-40 ετών.

Ποιά είναι η αιτία του κερατόκωνου;

Συγκεκριμένη αιτιολογία δεν είναι γνωστή. Έχουν ενοχοποιηθεί γεννετικοί, κληρονομικοί, ορμονικοί και μηχανικοί παράγοντες.

Ο κερατόκωνος συνήθως εμφανίζεται ως αυτόνομη πάθηση , αλλά μερικές φορές συνυπάρχει με παθήσεις όπως: του συνδετικού ιστού, ατοπική δερματίτιδα.

Διάγνωση του κερατόκωνου

Η διάγνωση της νόσου μπορεί να γίνει με διαφορετικές εξετάσεις:

Σκιασκοπία – ανώμαλες ψαλιδοειδείς αντανακλάσεις

Άμεση οφθαλμοσκόπηση – αντανάκλαση ‘δίκην σταγόνας ελαίου’

Φωτοκερατοσκοπία – ανωμαλίες και ασσυμετρίες στους ανακλόμενους δακτυλίους

Κερατομετρία – ανώμαλος αστιγματισμός και υψηλές κερατομετρικές μετρήσεις

Τοπογραφία κερατοειδή – ανώμαλη πρόσθια ή οπίσθια επιφάνεια του κερατοειδή, παχυμετρία, σειρά διαφορετικών παραμέτρων χαρακτηριστικοί για την ύπαρξη του κερατόκωνου

Εκτροπομέτρηση – μέτρηση των εκτροπών χαμηλής και υψηλής τάξης του οφθαλμού

keratoconus-3

Κατηγοριοποίηση της νόσου

Ανάλογα με την τεχνική εξέτασης η σταδιοποίηση της πάθησης γίνεται με διαφορετικά κριτήρια.

Η θεραπεία του κερατόκωνου

Η διασύνδεση του κολλαγόνου με ριβοφλαβίνη και υπεριώδη Α ακτινοβολία συγκεκριμμένου μήκους,ενέργειας και διάρκειας αποτελεί τη νεότερη θεραπεία για την αναστολή της εξέλιξης της νόσου και βελτιώνει τις μηχανικές ιδιότητες του κερατοειδή. Η μηχανική σταθερότητα του κερατοειδή γνωρίζουμε ότι έχει άμεση σχέση με τη σωστή οργάνωση των ινών του κολλαγόνου, το πάχος αυτών και τους συνδέσμους μεταξύ τους. Η διασύνδεση του κολλάγονου οδηγεί στην αύξηση των συνδέσμων μεταξύ των ινών, στην αύξηση του πάχους των ινών και σε πιο σωστή οργάνωση αυτών. Έτσι ο κερατοειδής γίνεται πιο ανθεκτικός και σταθεροποιείται η εξέλιξη της νόσου.

cxl-2

Η τεχνική της επέμβασης

Η διασύνδεση του κολλαγόνου είναι μια επιφανειακή επέμβαση. Χρησιμοποιείται τοπική αναισθησία υπό τη μορφή σταγόνων. Η επέμβαση χωρίζεται σε 2 μέρη: α) την ενστάλλαξη στον κερατοειδή της ριβοφλαβίνης μετά ή όχι την αφαίρεση του επιθηλίου και β) την εκπομπή της υπεριώδης ακτινοβολίας. Συνολικά η επέμβαση διαρκεί περίπου 1 ώρα και στο τέλος τοποθετείται θεραπευτικός φακός επαφής.

Ο θεράπων ιατρός θα σας ενημερώσει για τις λεπτομέρειες της επιλεγόμενης τεχνικής.

Πότε συνιστάται η διασύνδεση του κολλαγόνου – UVA collagen Cross-linking;

Για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα η επέμβαση συνιστάται σε αρχικά στάδια της πάθησης. Υπάρχουν ειδικά κριτήρια βάσει των οποίων μπορούμε να κρίνουμε αν ενδείκνυται η συγκεκριμμένη θεραπεία.

Αποκατάσταση της όρασης

Στον υποκλινικό κερατόκωνο η οπτική οξύτητα είναι ικανοποιητική. Στο πρώτο και δεύτερο στάδιο ανάλογα με την έκταση της παραμόρφωσης του κερατοειδή η βελτίωση της όρασης επιτυγχάνεται με γυαλιά, αλλά σε πιο ικανοποιητικό βαθμό με ειδικούς φακούς επαφής. Σε πιο προχωρημένα στάδια η αποκατάσταση της όρασης επιτυγχάνεται μόνο με ειδικούς φακούς επαφής

(μαλακοί κερατοκωνικοί, ημίσκληροι, υβριδικοί και σκληρικοί φακοί επαφής).

contact-lens-fitting